8 Ocak 2019 Salı

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA (Gönüllü İşlemleri)





TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA  









Tema ile yapacağımız projeler için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Merkez'inin açılışında bir araya geldik. Merkezde tema için ayrılan alanda oturduk ve projelerimiz hakkında konuştuk. Bu projeler ilk olarak hepimizin Tema'ya üye olmamız ve bunun dışında 5 kişiyi daha üye yapmamız oldu. Ertesi gün okulda Genç Tema Vakfı Başkanı Mücahit Şahin'den 30'u aşkın üye formunu aldık. 





Üyeler bulabilmek için çevremizdeki insanlarla, tanıdıklarımızla, arkadaşlarımızla konuştuk, sınıfımızda duyuru yaptık, Eğitim Fakültesi’nde ki insanlarla konuştuk ve üye arayışına başladık. İnsanlara Tema'ya üye olmanın şartlarını ve bu şartların bulunduğu üye formu kağıdını onlarla beraber inceledik ve onlara Tema topluluğunda ne gibi faaliyetler bulunduğunu anlatarak işe başladık. 

Sizler de TEMA'ya üye olarak ülkemiz ve dünya için güzel bir gelecek bırakmamıza katkıda bulunabilirsiniz.

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA (Amacımız)



TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA





 İnsanlara Tema Vakfı'nın ne gibi faaliyetlerde bulunduğunu anlatırken bahsettiklerimiz; öncelikle Tema adının açılımından başlıyoruz. Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ve kısaca tarihini anlatıyoruz. 
Örneğin bazı insanlar, özellikle küçük öğrenciler Tema Vakfı'nın logosunda bulunan 'E' harfinin neden farklı olduğunu soruyorlar. Bunun nedeni 'E' harfi şekil ve renk itibari ile Erozyonu temsil eder. Erozyonun çözümünün yeşilin çoğaltılması ile mümkün olacağını vurgulamak üzere TEMA yazısının altı yeşil ile çizilir. Vakfın 5. yılında 'Her Yakaya Yeşil Yaprak Kampanyası' düzenlenir ve logonun yanına yaprak eklenir.   



Tema Vakfı'nın Amaçları: Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak,


Toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak,
Kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak,
Tarım alanları, çayır ve meraları korumak, geliştirmek, amacı dışında kullanılmasını önlemek,
Doğal varlıkların korunması ve doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek, destek vermek.


Fidan dikimi, iklim değişikliği ile mücadele, çocuklara, gençlere doğa eğitimi verme gibi faaliyetler de bulunmaktadır. 



Tema'da ana sınıflarına, ilkokullara, ortaokullara, liselere doğayı sev ve koru konusuyla ilgili sunumlar ve çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalara Tema temsilcileri dışında bizim gibi Genç Tema üyesi olan üniversite öğrencisi veya mezun insanlarda katılabilmektedir. 



 'Ağaç yaşken eğilir' bu yüzden çocuklara küçük yaşta doğa sevgisi aşılamak çok önemlidir. Çocuklar tıpkı fidan gibidir onları nasıl eğitirsek, onlara nasıl sevgi verirsek, o kadar duyarlı, sevgi dolu ve bilinçli bireylere sahip oluruz. 
Tema Vakfı'na üye olduğunuz zaman size üzerinde adınızın yazdığı Tema Gönüllüsü Kartı ve Rozeti veriliyor.

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA (Doğa Yürüyüşü)




TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI


TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA




Muğla Genç Tema Topluluğuna üye olduktan sonra 'Whatsapp' adlı sosyal medya mecrasındaki Muğla Genç Tema Topluluğu grubuna dahil olduk. Bu grupta faaliyetlerin neler olduğunu ve ne zaman yapılacağını diğer Tema üyesi arkadaşlarımız tarafından öğrendik.
 Hafta sonu toprağa ve doğaya karşı sorumluluk bilinci oluşturmak için Tema İl Temsilcisi Sergender Sezer ile bir doğa yürüyüşü planladık. Bu yürüyüşü yağmur yağmasına rağmen ertelemedik ve doğaya, ormana, suya sahip çıkmak için yürüyüşümüze devam ettik. Bu yürüyüşümüzü Muğla'ya bağlı Ula Göleti civarındaki Gülağzı mahallesinde bulunan dağda ve ormanda yaptık. Yürüyüşümüz yaklaşık 4-5 saat sürdü.  





Yürüyüşümüz sırasında 'Çıntar' adı verilen mantarlardan bulduk. 










Bu doğa yürüyüşünde birçok şey yaptık, doğadaki atıkları topladık. Doğanın toplumumuzun için önemine dikkat çekmeye çalıştık. 







TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA (Okul Sunumları)


TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA


Tema Vakfı’nın faaliyetleri arasında sayılan Eğitim Sunumları kapsamında Muğla merkez Düğerek mahallesindeki Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu’na gittik. Orada bizi tüm öğretmenler güler yüzle karşıladı ve sunum yapmamıza izin verdiler. Öğretmenleri 1-A ve 1-B şubelerini birleştirdi ve sunumumuza başladık.

 İlkokul 1.sınıflara orman ve canlı çeşitliliği konusunda bir sunum yaptık. Öğrencilere ormanda neler bulunduğunu, hangi canlıların ağaçlarda yaşadığını ve hayvanların özelliklerini anlattık.






  Küçük yaşta bunları anlatarak onları bilinçlendirdiğimizi düşünüyorum. Geleceğimiz olan çocukların iyi eğitilmesi her şeyden daha önemlidir.



Sunumumuz Muğla Genç Tema Topluluğu'nun 'Facebook' sayfasında yayınlanmış bulunmaktadır

TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI


TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI & TEMA ( Sergi ve Toplantılar)









Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Tema kapsamında düzenlediği, Ali Nihat GÖKYİĞİT Vakfı tarafından hazırlanan, Türkiye gösterimleri kapsamında Üniversitemizde  “İSTANBUL’DA BAHÇE VE ÇİCEK” konulu minyatür sergisi açılmıştır. Biz de bu sergiye hem yardım ettik hem de katılımda bulunduk ve oradaki eserleri inceledik.