2 Nisan 2017 Pazar

NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ?


     Ülkemizde bir bilim dalından ziyade herhangi bir bölge veya ülkeyi tanımlama, haritada gösterme olarak algılanan coğrafyayı;neden sanıldığından daha çok önem arz eden bir bilim dalı olduğunu kendi ifadelerimce anlatmaya çalışacağım.

     Coğrafya, yukarıda belirttiğim gibi sadece bir bölgeyi belirtme değil aynı zamanda hayatın merkezini temel alan bir bilimdir. Şöyle ki; en basitinden çocukluğumuzdan bu yana kafamızı kurcalayan onca suallere yanıt veren tek bilim coğrafyadır. Yağmurun nasıl zuhur ettiği, güneşin her sabah sıkılmadan aynı istikrarla nasıl doğduğu, yaz ve kışın her yıl benzeri günlerde nasıl tekerrür ettiği, deprem, tsunami  ve benzeri birtakım ürkütücü doğal afetlerin nasıl, ne şekilde tecelli ettiği gibi onca sorumuza coğrafya ile yanıt bulduk.
     Şimdi gelelim coğrafyayı biz insanoğluna olmazsa olmaz kılan yararlarına;Coğrafya bilmek,dünyayı görmek demektir.Coğrafyanın konuşma dili haritalardır ve hemen birçok bilimle de paralellik göstermektedir .Coğrafya derslerinde öğrendiğimiz bilgiler, bizlerin hayatını çeşitli yönlerden ilgilendirir ve bizlere çeşitli konularda yardımcı olur.Örneğin; vatan sevgisi kazandırma,vatandaşlık bağlarının güçlenmesi,doğayı ve insanı tanıyıp anlayarak zamanı ve mekânı etkin bir şekilde kullanmak,çevre bilinci kazanmak vb. farklı alanları tanıyarak belli gerçeklikleri görmemize ve bu alanları günlük yaşamda anlamlı bir şekilde kullanmamıza yardımcı olur.
Coğrafyanın geçmişte yaşanan problemler karsısında insanların belli bir görüşe sahip olmasında ve insanların  geçmişte yaşanılan bu problemlerlerden ders alıp önüne çıkan sorunlarıda kolaylıkla çözebilmesinde ki payı da küçümsenmeyecek kadar fazladır.

Coğrafya öğrenen bir kişi, ülkesinin konumunu, ve ülkesi hakkındaki bilgileri edinir.Böylelikle coğrafya;ekonomi,toplum,kültür,tarih,arkeoloji,sosyoloji,dil ve edebiyat bilimlerine de öncülük eder.

    Bu bakımdan coğrafya öğrenmenin ve öğretmenin ne denli önem arz ettiğini anlamak mümkündür.
     Coğrafya eğitimi almayan bireyler;yaşadığı ülkenin, bölgenin veya şehrin stratejik konumunu, beşeri faaliyetlerini, iklimini ve doğasını bilmemekle birlikte, yaşadığı çevreden ve bölgeden bir haber oldukça kısır fertler olarak yetişirler. 
     Umarım bu kısa yazımda coğrafya biliminin bizlere ne gibi artılar sağladığını siz değerli okurlarıma anlatabilmişimdir. Sevgili dostlar, muhterem arkadaşlar, coğrafya öğrenin, öğtetin! Teşekkürler, saygılar! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder